Een nieuw archief voor West-Brabant sinds 1 juli 2016

Roks, M. (Marloes)

Één regionaal archief voor negen gemeenten: het West-Brabants Archief. Op 1 juli kwam het Algemeen Bestuur van het West-Brabants Archief (WBA) voor het eerst bijeen in de Domeinkamer van het Markiezenhof te Bergen op Zoom om formeel het nieuwe archief op te richten. Het gaat om een gemeenschappelijke regeling die ontstaat door de samenvoeging van de archiefdienst van Bergen op Zoom (inclusief Steenbergen en Woensdrecht) , het gemeentearchief Roosendaal en het Regionaal Archief West-Brabant (RAWB). Het RAWB bestond tot 1 juli uit de gemeenten Etten-Leur, Halderberge, Moerdijk, Rucphen, Zundert en het waterschap Brabantse Delta. Het waterschap neemt aan het nieuwe regionaal archief geen deel. Vanwege de samenvoeging van de drie diensten is gekozen voor een nieuwe naam: het West-Brabants Archief.

Website

Bezoekers kunnen voortaan ook terecht op een nieuwe website: www.westbrabantsarchief.nl

Deze website vervangt de websites van de archiefdienst van Bergen op Zoom (voorheen onderdeel van het Markiezenhof), van het  gemeentearchief Roosendaal en van het Regionaal Archief West-Brabant.

Op de nieuwe website zijn de historische bronnen en archieven van de drie afzonderlijke diensten samengevoegd. Er is zoveel mogelijk geprobeerd om functionaliteiten die op de oude websites bestonden, ook weer aan te bieden op de nieuwe website.

Het bouwen van een nieuwe website brengt ook altijd de mogelijkheid met zich mee om onderdelen te vernieuwen en gebruik te maken van nieuwe (technische) ontwikkelingen. Een aantal vernieuwingen is:
- chatten met de archivaris tijdens openingstijden van de studiezaal (dinsdag-donderdag 9-16 uur)
- aanvragen van scans van niet gedigitaliseerde archieven en collecties
- gebruikersvriendelijk voor gebruik op tablet en smartphone
 

Huisvesting

Er is niet alleen een nieuwe naam, een nieuwe website en een nieuw logo, ook de vestigingsplaats van het archief verandert.  De archiefdepots die door het West-Brabants Archief in gebruik zijn genomen liggen aan het Wilheminaveld in Bergen op Zoom en aan de Beukenlaan in Oudenbosch.  Vanaf woensdag 6 juli 2016 zijn bezoekers weer van harte welkom in de 'oude' studiezaal van de archiefdienst van Bergen op Zoom aan de Steenbergestraat 6. De medewerkers van het West-Brabants Archief hopen de bezoekers hier weer te ontmoeten en te kunnen helpen met hun vragen over het verleden. Op het einde van het jaar kan het nieuwe kantoor- en publieksgebouw van het WBA in gebruik worden genomen. Dat is het Koetshuis van het Markiezenhof in Bergen op Zoom. Dit pand ondergaat op dit moment een grondige verbouwing . Tot die tijd blijven de medewerkers van het WBA op hun oude werkplek.