Les correct ‘Berregs schrijve’ in het CKB

Johan van Kalmthout

Als Bergenaren in het dialect willen schrijven worstelen ze vaak met vragen als: waar moet nu wel en waar niet een apostrof en hoe zit het met de streepjes op de o en de e; moeten ze voorover of juist achterover? Om aan al deze vragen een einde te maken organiseren het Cultuurbedrijf en Dialectgenootschap De Berregse Kamer op woensdag 13 januari van 19:30 tot 21:30 de jaarlijkse ‘stripkesavend’ in het CKB. In een gezellige sfeer worden alle raadsels en regels onthuld van het correct dialectschrijven. Ook de – door Hans Heestermans – aangepaste spellingsregels komen uitgebreid aan de orde.

Oefening baart kunst
Dit is natuurlijk ook hét trainingsmoment voor deelnemers aan het Gròòt Berregs Diktee dat een week later plaatsvindt. Je leert de puntjes op de juiste i te zetten, of liever: ‘de goeje stripkes op de goeje plek’. Voorgaande edities hebben al laten zien dat gezelligheid voorop staat bij deze spellingles. Naast uitleg over de spelling van het dialect ga je vooral zelf aan de slag met schrijven en ‘Berregse taalspellekes’.

Meedoen loont! Het is al vaker voorgekomen dat deelnemers aan de ‘stripkesavend’ een week later tijdens het Gròòt Berregs Diktee met een prijs naar huis gingen. Iedereen vanaf 15 jaar kan meedoen met de spellingsles ‘Berregs schrijve’ in het CKB. De kosten zijn € 5,00 p.p., dit is inclusief materialen en koffie / thee. Aanmelden kan door te mailen naar ckb@bergenopzoom.nl onder vermelding van ‘stripkesavend’. Er is plaats voor maximaal 50 deelnemers. 


Samenwerking
Het dialect is een belangrijk onderdeel van de volkscultuur. Daarom is het niet vreemd dat het Cultuurbedrijf (waartoe ook het CKB behoort) en de Berregse Kamer elkaar opgezocht en gevonden hebben. Dialectgenootschap De Berregse Kamer is druk in de weer dit stuk volkscultuur op alle mogelijke manieren (gesproken en geschreven) voor het nageslacht vast te leggen. Het Cultuurbedrijf  is dé aanbieder van kunst en cultuur in Bergen op Zoom en de volkscultuur is daar zeker een onderdeel van.

Zie ook www.ckboz.nl

 

Strikpes Avend