Campagne ‘Brandveilig leven’ van start in Lepelstraat

Inge Deelen

Burgemeester Frank Petter gaf vandaag, donderdag 14 januari 2016, samen met de brandweer de aftrap voor de campagne 'Brandveilig leven’. Deze campagne is een gezamenlijk initiatief van de gemeenten Bergen op Zoom, Steenbergen, Woensdrecht en Rucphen, Brandweer Midden en West Brabant en de Veiligheidsregio Midden en West Brabant.

De campagne is bedoeld om inwoners een beeld te geven van brandveiligheid risico’s in en om hun woning en hen te informeren over wat ze kunnen doen om de brandveiligheid te vergroten, maar ook wat ze moeten doen in geval van brand.

De campagne loopt tot en met 2017 en start in de gemeente Bergen op Zoom in de kern Lepelstraat. De brandweer voerde in een woning aan de Pater Damiaanstraat een zogenoemde Home Safety check uit en burgemeester Petter hing een rookmelder op. Aansluitend is de omgeving geïnformeerd over de campagne en het zelf uitvoeren van een Home Safety Check en zijn er rookmelders uitgedeeld. Bij een Home Safety Check wordt een woning gecontroleerd op bijvoorbeeld de aanwezigheid van rookmelders, hoe het zit met vluchtwegen, hoe het staat met de bekabeling, het materiaal van het meubilair etc.

Bewustwording
Bewustwording is de eerste stap in het proces om brandveiligheid te verbeteren. Daarom is voorlichting over onder andere de oorzaken van brand een belangrijk onderdeel van de campagne. Tot en met 2017 worden er dan ook diverse voorlichtingsmomenten en –middelen aangeboden over dit onderwerp. Gemeenten, brandweer en Veiligheidsregio willen mensen bewust maken van de gevaren, gevolgen en mogelijke kosten van brand. Zij vinden het belangrijk om mensen de kennis bij te brengen die nodig is om in te grijpen bij brandonveilige situaties en bij brand.

Home Safety Check
Iedereen kan zelf controleren of zijn of haar woning brandveilig is. Op de website www.brandweer.nl/wonen vindt u niet alleen meer informatie over dit onderwerp, maar ook een folder met een checklist en handige tips.