Straatlunch met Canadees Regiment

Splinter, F. (Fabiola)

Zaterdag 20 augustus zijn ruim 80 Canadezen te gast in Bergen op Zoom en omgeving. De Canadezen zijn verbonden aan het South Alberta Light Horse Regiment (SALH) en maakt een 10-daagse tour langs plekken in noordwest Europa waar het regiment werd ingezet tijdens de Eerste en de Tweede Wereldoorlog. De gasten worden zaterdag om 12.00 uur feestelijk ontvangen in de Canadalaan, waar zij door de bewoners de straatlunch krijgen aangeboden. Aansluitend bezoekt het Canadese gezelschap een herdenkingsplechtigheid in Welberg. Burgemeester Frank Petter, wethouder Patrick van der Velden en de militaire attaché van Canada Michael Hogan zijn hierbij aanwezig.

Door middel van de tour krijgen de deelnemers een goed beeld van de geschiedenis van dit regiment. Een van de deelnemers is de zoon van de commandant die in 1944 leiding gaf aan het regiment en de inname van Bergen op Zoom. Ook kinderen van huidige militairen van het regiment reizen mee, zodat deze kinderen (in de leeftijd van 8 tot 15 jaar) al meekrijgen wat de Canadezen hebben betekend in de strijd tegen onvrijheid.

De voorloper van SALH, het South Alberta Regiment, heeft een hoofdrol vervuld bij de Bevrijding van Bergen op Zoom e.o. in 1944. Op 27 oktober 1944 verdreven de troepen van dit regiment, samen met collega’s van andere Canadese eenheden, de bezetter uit de stad en in de dagen daarna uit het gebied noordelijk van Bergen op Zoom. Hierbij vielen nog veel slachtoffers onder militairen en de burgerbevolking, onder meer bij Welberg. De straat waar de Canadezen Bergen op Zoom binnen kwamen heet nu de Canadalaan. Aan deze intocht zijn nog enkele bijzondere verhalen verbonden, die door middel van een luisterzuil van het project Liberation Route Europe in deze straat met het publiek worden gedeeld. De verbinding tussen SALH en Bergen op Zoom heeft in 2013 geleid tot een vriendschapsband tussen de gemeenten Edmonton (de legeringplaats van het regiment) en Bergen op Zoom en een Memorandum of Understanding tussen Bergen op Zoom en Canada in 2014.