Woensdag 27 april Koningsdag

Roks, M. (Marloes)

Woensdag 27 april is het de verjaardag van Koning Willem Alexander en wordt landelijk Koningsdag gevierd. Tijdens Koningsdag bezoekt onze Koning, samen met andere leden van de Koninklijke familie, de festiviteiten in Zwolle. In de gemeente Bergen op Zoom organiseren het Oranjecomité Bergen op Zoom en de Oranjeverenigingen uit Halsteren en Lepelstraat op eigen locaties activiteiten.

In Bergen op zoom begint om 10.00 uur de Vlaggenparade op de Grote Markt. De Vlaggenparade is een ceremonie waarbij eer wordt betoond aan de Nederlandse vlag. Bij de Vlaggenparade wordt de Nederlandse driekleur gehesen en daar gaat een korte ceremonie aan vooraf. Aan deze ceremonie zijn enkele militaire commando’s verbonden, die door de paradecommandant worden gegeven.

Militairen in actieve dienst, militairen buiten dienst, alsmede veteranen worden in het bijzonder uitgenodigd om aan de Vlaggenparade deel te nemen. Het kledingvoorschrift voor militairen luidt DT2 en voor veteranen het uniform dat bij veteranen gebruikelijk is. Deelnemers dienen om uiterlijk 09.45 uur op de Grote Markt aanwezig te zijn.

Aansluitend aan de vlaggenparade organiseert  de gemeente Bergen op Zoom in de Hofzaal van het Markiezenhof  tot omstreeks 12.00 uur een bijeenkomst, waar alle belangstellenden uit de gemeente van harte welkom zijn. Er kan dan een toost worden uitgebracht op ons Koningspaar. In het bijzonder worden gedecoreerden uit Bergen op Zoom opgeroepen om hierbij ook aanwezig te zijn en hun decoratie zichtbaar te dragen.

De gedecoreerden uit Halsteren en Lepelstraat worden traditioneel door de Oranjeverenigingen uit deze dorpskernen ’s-morgens uitgenodigd voor een bijeenkomst in het Oude Raadhuis in Halsteren.

Zie voor het totaal van de Koningsdagactiviteiten de websites van de organiserende Oranjecomité’s/verenigingen.