Onthulling gedicht en naamgeving straatje ter ere van Frans de Looij

Roks, M. (Marloes)

Frans de Looij was jarenlang stedenbouwkundige van de gemeente Bergen op Zoom. Op 59 jarige leeftijd overleed hij plots. De gemeente Bergen op Zoom verloor hiermee een toegewijd persoon. Een wandelende encyclopedie. Een bevlogen mens. Iemand die de stad van binnen en van buiten kende. Men wilde zijn verdiensten voor de stad eren. Op vrijdag 22 april hebben Paul de Looij, Giel Janssen, Arjan van der Weegen en Anja Musters het gedicht ‘Ode aan de stedenbouwkundige’ van Bert Bevers ter ere van Frans onthuld. Tevens heeft de familie de naamgeving van het straatje met de poort onthuld: de Looijpoort.

Frans de Looij heeft als stedenbouwkundige grote en doorslaggevende projecten op zijn naam staan. Denk hierbij aan de herinrichting van de Rooseveltlaan, het Pleinenplan, het Havenkwartier en herinrichting van wijken zoals Fort Zeekant. Frans deed dat vol overgave, samen met vele partners. Ook in zijn vrije tijd was Frans betrokken bij de stad. Hij speelde een rol bij de oprichting van poëzieuitgeverij Wel, hij was de duwende kracht achter de beeldenroute aan de Binnenschelde en hij was medeoprichter en bestuurslid van stichting KidOR. Frans hield altijd van zijn stad en droeg deze liefde op allerlei manieren, zowel zakelijk als privé, uit.

Een goed mens is er niet meer. Maar vanaf vandaag leeft Frans zichtbaar voort in Bergen op Zoom, op een muur in een zijstraatje van de Steenbergsestraat. Bert Bevers heeft speciaal voor Frans het gedicht ‘Ode aan de stedenbouwkundige’ geschreven. Behalve het gedicht heeft de gemeente ook besloten om het straatje met de poort ‘de Looijpoort’ te noemen. Het naambordje is door de familie onthuld. Tot slot hebben kinderen van de Montesorrischool zelfgeschreven gedichten voorgelezen.

Mede- initiatiefnemers van dit project zijn Ans van den Berg (oud-burgemeester Bergen op Zoom), Peter van der Velden (oud-burgemeester Bergen op Zoom en oud-burgemeester van Breda), Giel Jansen (oud-wethouder Bergen op Zoom en nu burgemeester in Halderberge), Johanna Jacobs (mede-oprichter en oud-bestuurslid stichting KidOR), Peter Pel (mede-opdrichter en oud-bestuurslid stichting KidOR en Gerard ’s Gravendijk (mede-oprichter en oud-bestuurslid stichting KidOR), Bert Bevers, gemeente Bergen op Zoom.