Monumenten duurzaam verbouwen: de Groene Menukaart

Roks, M. (Marloes)

Het duurzaam verbouwen van een historisch pand

Heeft u een historisch pand of monument en wilt u energie besparen? Speciaal voor inwoners en bedrijven met een historische woning, kerk, boerderij of industrieel erfgoed heeft gemeente Bergen op Zoom de Groene Menukaart. Dit is een online gereedschapskoffer (de ‘toolbox’) die geschikt is voor alle soorten gebouwen met een bouwjaar van vóór 1945. U kunt hierbij denken aan een woning, kantoor, fort, hotel, museum of kerk.

Toolbox energiebesparende maatregelen

In de toolbox zitten ruim 50 opties met energiebesparende maatregelen, die u op weg helpen.

Het aanbrengen van dergelijke maatregelen vraagt bij historische panden wel om een andere aanpak dan bij nieuwbouw. De groene ambities moeten zorgvuldig worden ingepast met respect voor het gebouw. Met als zichtbaar resultaat:

• een lagere energierekening
  • minder impact op het milieu
  • meer comfort in het historisch pand

Ga naar de Groene Menukaart: www.degroenemenukaart.nl

menukaart

De Groene Menukaart is een initiatief van De Groene Grachten en ontwikkeld in samenwerking met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en de gemeenten Leiden, Maastricht, Amsterdam, Voorschoten, Wassenaar, Bergen op Zoom en Den Haag. Milieu Centraal en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed hebben meegewerkt aan de inhoud.

Bekijk hier de toolbox (klik hier voor Youtube)